Bułka z jajkiem i serem to pomysł na szybką kolację, który można dopasować wedle własnych upodobań smakowych. To szybkie danie przygotujesz w mniej niż 30 minut.
Bułka z jajkiem i serem, czyli szybka kolacja – składniki
Składniki podane zostały na 3 porcje:
- 3 bułki
- 6 plasterków sera żółtego
- 6 jajek
- kawałek kiełbasy / szynki
- odrobina soli
Krok-1
Nastaw piekarnik na 175 stopni, aby się nagrzał. Każdą z bułek przekrój na pół i wydrąż z niej środek. Należy jednak uważać, aby nie zrobić dziury w skórce bułki (jeśli jednak taka powstanie weź po prostu troszkę ośródki i włóż w miejsce, gdzie powstała dziura).
Krok-2
Następnie pokrój kiełbasę na małe kawałki i włóż do środka bułki.
Krok-3
Gdy piekarnik będzie już nagrzany do każdej z bułek wbij po jednym jajku. Możesz je posolić do smaku.
Krok-4
Tak przygotowane bułki wstaw na środek do nagrzanego do około 175 stopni piekarnika i ustaw na dwie grzałki (górna i dolna), oraz termoobieg. Po około 10 minutach, gdy jajko trochę się zetnie (biało zrobi się białe) nałóż na bułki plasterki sera żółtego, zmniejsz temperaturę na 150 stopni, ustaw sam termoobieg i zaczekaj, aż ser się stopi (u mnie trwa to około 9-10 minut).
Gotowe! Smacznego!
Przepis możesz oczywiście dowolnie modyfikować wedle własnych upodobań smakowych. Poniżej na zdjęciu kawałki sera ułożyłam na samym spodzie, a kiełbasę zastąpiłam kawałkami szynki, nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać też inne składniki, jak np. pomidor, czy cebulkę. 🙂
Znacie jakieś inne przepisy na szybką kolację? A może też robicie w domu podobne bułki?
Koniec miesiąca się zbliża. Mam za sobą całą noc pracy. Marzę o takim śniadaniu. Pewnie córka z chwilę dołączy. Zapraszamy do nas http://www.mama-to-wie.pl.
widziałąm ten przepis na jakimś blogu już… tylko zamiast takiej rozdrobnionej kiełbaski był plasterek szynki, dzięki czemu jajo nie "moczyło" bułki.. w koncu sama musze wyprobowac 🙂
Daj znać, jak wypróbujesz. 🙂 Bułka jest naprawdę smaczna, a przepis faktycznie można zrobić na kilka sposobów. Jeśli wbijesz jajko tuż przed włożeniem do piekarnika to nie przesiąknie przez bułkę. 🙂